DIGITALIZACIJA ALI INDUSTRIJA 4.0

V vsaki razpravi o pomenu digitalizacije podjetij se na neki točki pojavi beseda »Industrija 4.0«. Kaj pa stoji za formulo »4.0« in ali jo potrebuje vaše podjetje?

več

Katera digitalna orodja so uporabna?

Na to vprašanje je več odgovorov: ne glede na to, kako raznolika so podjetja, so oblike in aplikacije digitalizacije različne. Za mala in srednje velika podjetja lahko izbirate med številnimi viri in ponudbami. Glavno vprašanje je: kaj lahko digitalizacija naredi v vašem podjetju in katere tehnologije vam bodo na splošno koristne?

Vnaprej analizirajte, katere proizvodne tehnologije in delovna oprema v vašem podjetju zahtevajo digitalizacijo. To je najboljši način za izkoriščanje prednosti digitalizacije.

  • RFID Zahvaljujoč hitremu zaznavanju in prepoznavanju predmetov, ki temeljijo na uporabi RFID, je mogoče analizirati vse operativne procese v podjetju in prepoznati morebitna ozka grla ter zanje razviti rešitve.
  • QR Cenejša orodja, kot so QR kode, lahko uporabite za sledenje izdelkov po prodaji. To bo pomagalo povezati stranko in poprodajne storitve.
  • Senzorji Digitalizacija v večini primerov ne pomeni nakupa nove opreme; za zbiranje podatkov bo dovolj, da sedanjo opremo nadgradite tako, da jo opremite s potrebnimi senzorji.
  • Zbiranje podatkov Majhna serijska proizvodnja odpira nove tržne priložnosti: prvi korak k prilagodljivi proizvodnji je zbiranje in shranjevanje proizvodnih podatkov. To bo pomagalo pravilno analizirati trenutno delo in načrtovati nadaljnjo proizvodnjo.
  • Vključevanje zaposlenih Digitalni podporni sistemi pomagajo zaposlenim pri učinkovitejšem delu in podjetjem dajejo več svobode pri načrtovanju napotitve zaposlenih.