DIGITALIZACIJA ALI INDUSTRIJA 4.0

V vsaki razpravi o pomenu digitalizacije podjetij se na neki točki pojavi beseda »Industrija 4.0«. Kaj pa stoji za formulo »4.0« in ali jo potrebuje vaše podjetje?

več

Kako zgraditi nove poslovne modele?

Digitalni poslovni model

Sistemski pristop vam bo pomagal razviti digitalni poslovni model. Poslovni model je sklop pravil, ki čim bolj učinkovito organizirajo poslovne procese podjetja. Poslovni model ponuja informacije o tem, kaj podjetje ponuja, na katere kupce so njegovi izdelki naslovljeni, kako in pod kakšnimi pogoji se storitev zagotavlja, kako se ustvarja prodaja in kako potekajo transakcije. Digitalni poslovni model mora odgovoriti tudi na ta temeljna vprašanja - le z novega vidika.

  • Najprej se izvede analiza strank: kakšne interese, potrebe in težave (tudi potencialne) imajo stranke? Pomembno je spoznanje, da digitalna doba ne gre le za izdelke, temveč tudi za rešitve, zato so poleg izdelka pogosto potrebne tudi storitve. Če želijo mala in srednje velika podjetja ostati ekonomsko uspešna, bodo morala ustrezno prilagoditi svojo ponudbo.

  • V naslednjem koraku so opisane glavne funkcije podjetja, pa tudi priložnosti za ustvarjanje dobička in reševanje problemov strank. Na tej stopnji se odloči, katere zadruge ali partnerstva je treba ustanoviti, kakšna tveganja so lahko povezana z novo idejo in kako lahko nov model izkoristimo.

  • Izvedbo novega poslovnega modela je treba načrtovati z dveh strani: s strani sodelovanja z dobavitelji, partnerji in kupci ter s strani organizacije za izvajanje novih nalog in odgovornosti.

Primeri novih poslovnih modelov

Digitalizacija ponuja številne priložnosti za inovativne poslovne ideje, ki lahko presežejo preprosto uporabo digitalne tehnologije. Za splošno predstavitev je tukaj nekaj primerov:

  • Z nadzorom in sledenjem proizvodnje prek aplikacije lahko podjetje prikaže proste zmogljivosti in izkoristi neuresničen potencial. Če želite to narediti, lahko podjetje na primer da v najem svoje rezervne proizvodne zmogljivosti drugim podjetjem, ki imajo dodatne potrebe. Izpad opreme je mogoče pretvoriti v dobiček!

  • Spremljanje preko aplikacij odpira tudi nova področja poslovanja za podjetja, ki ponujajo vzdrževanje na daljavo ali predvidevanje kot storitev.

  • Digitalne platforme so eden najpomembnejših trendov za nove poslovne modele: ustvarjajo pomembno povezavo med dobavitelji, kupci ali partnerji.

  • Svetovanje je še en poslovni model, saj se pri tehničnih inovacijah pojavlja veliko vprašanj o tehnoloških in pravnih vidikih ter vidikih informacijske varnosti.

  • Potrebe po usposabljanju osebja že rastejo: tehnološke spremembe v proizvodnji spreminjajo tudi zahteve za delavce. V prihodnosti bodo morali redno vaditi uporabo novih aplikacij. Posledično postanejo poslovni modeli zanimivi in se umestijo v programe usposabljanja, kot so spletni seminarji, seminarji ali izobraževanja na kraju samem.

  • Tudi podatkovni sektor ima potencial: zbiranje, shranjevanje in prodaja podatkov je že dolgo ločen trg. Da bi dobili resnično dodano vrednost iz podatkov, je treba razviti nove metode analize in interpretacije.