DIGITALIZACIJA ALI INDUSTRIJA 4.0

V vsaki razpravi o pomenu digitalizacije podjetij se na neki točki pojavi beseda »Industrija 4.0«. Kaj pa stoji za formulo »4.0« in ali jo potrebuje vaše podjetje?

več

Kako ustvariti načrt digitalizacije?

Nobeno podjetje ni enako: četudi imajo podjetja enak poslovni model, se običajno razlikujejo po strukturi, velikosti ali filozofiji svojega podjetja. Zato ni splošno veljavnega načrta za upravljanje sprememb. Vendar obstajajo osnovna pravila in nekateri metodološki pristopi, ki lahko pomagajo ustvariti načrt digitalizacije.

Upravljanje sprememb pomeni nenehno prilagajanje poslovne strategije in struktur novim okvirnim pogojem. Zlasti je treba natančno načrtovati procese digitalne preobrazbe, saj se poleg tehnologije lahko spremenijo tudi številni delovni procesi in celo kultura poslovanja.

Najprej preverite, katerim od področij, strategij, struktur in procesov v vašem podjetju lahko koristi digitalizacija. Opravite osnovni pregled na določenih področjih vašega podjetja, na primer:

  • V komunikaciji Vso komunikacijo s strankami (na primer naročila, dobave, pogodbe ali pogodbe o cenah) lahko organizirate digitalno - tako prihranite čas in denar.

  • V logistiki Nadzirajte nabavo, prevoz, skladiščenje in dostavo surovin in končnih izdelkov prek informacijskih sistemov - to lahko zmanjša procese usklajevanja.

  • V notranjih procesih Poslovni procesi, potek dela in upravljanje osebja, pa tudi dostop do podjetja in dostop do podatkov - digitalni procesi lahko zmanjšajo birokracijo in ustvarijo nove vire.

  • V infrastrukturi Vaši zaposleni lahko dostopajo do informacij od koder koli prek varnih povezav v omrežje podjetja in se tako prožno odzivajo na zahteve strank.

  • Pri proizvodnji S sistematično analizo in mreženjem velikih količin podatkov lahko izboljšate učinkovitost proizvodnje. Poleg tega je nove izdelke in poslovne modele lažje razvijati.