DIGITALIZACIJA ALI INDUSTRIJA 4.0

V vsaki razpravi o pomenu digitalizacije podjetij se na neki točki pojavi beseda »Industrija 4.0«. Kaj pa stoji za formulo »4.0« in ali jo potrebuje vaše podjetje?

več

Kako optimizirati procese?

Osnovna zahteva za dobre poslovne odnose je hitra, celovita in pregledna obdelava naročil. Z digitalno tehnologijo lahko optimizirate celotno verigo procesov: številne procese je mogoče poenostaviti z aplikacijami v oblaku, standardi e-poslovanja ali sistemi za načrtovanje. Tudi elektronsko izdajanje računov in digitalne komunikacije pomagajo izboljšati učinkovitost podjetja. Enotno omrežje verige vrednosti, ki temelji na digitalni platformi, bo pospešilo proizvodne procese.

  • Aplikacije v oblaku Tehnologije v oblaku zagotavljajo varno izmenjavo podatkov. Zagotavljajo varno alternativo pošiljanju e-pošte in fizičnemu nosilcu podatkov.
  • Standardi e-poslovanja S standardi e-poslovanja ustvarite digitalne temelje za nemoteno interakcijo z dobavitelji, kupci in drugimi podjetji. Za uspešno uvajanje standardov je pomembno podrobno preučiti posamezne procese in preveriti medsebojno povezanost različnih informacijskih sistemov.
  • Sistemi načrtovanja Informacijski in načrtovalni sistemi so programska oprema, ki digitalizira procese in zbirke podatkov podjetja ter jih naredi bolj učinkovite in pregledne. Na primer, lahko upravljate razporejanje virov ali ustvarite proizvodni načrt in vzdrževanje opreme.
  • Elektronsko izdajanje računov Digitalna obdelava naročil, računov in plačil povečuje učinkovitost in zagotavlja večjo preglednost finančnih procesov. Poleg zmanjšanja stroškov je pogosto ključnega pomena tudi izboljšanje upravljanja likvidnosti.
  • Digitalne komunikacije Tako notranja kot zunanja komunikacija se pogosto dogaja znotraj določenih procesov podjetja. Notranja komunikacija vključuje na primer beleženje delovnega časa zaposlenih ali vodstva osebja. V številnih podjetjih je obseg papirne dokumentacije še vedno precej velik, in to zaradi negotovosti v pravnem položaju ali preprosto zaradi navad.
  • Enotno dobavno omrežje V sodelovanju z drugimi malimi ali srednje velikimi podjetji lahko razširite ne samo svoje zmogljivosti, temveč tudi povečate svoj portfelj naročil.